logó
címfotólogó

Koszorúkötészet

Gyakori kérdések

Mikorra rendelhetem meg ?

Koszorúk, sírcsokrok, temetési díszek esetén a hozzávalókat, virágokat frissen, közvetlenül a termelőktől szerezzük be minden hétfőn és csütörtökön, így megrendelést ehhez igazodva tudunk felvenni. (Ma hétfő van, így legkorábban péntekre.) Amennyiben ennél korábbi időpontra szeretne rendelni, kérjük, érdeklődjön, hogy készleten lévő virágokból megoldható-e.

Mekkorát rendeljek ?

Ez függ attól, milyen közeli hozzátartozója, ismerőse volt az elhunytnak, illetve függ a temetés helyétől, módjától is. A legközelebbi hozzátartozó "főkoszorúja" általában egy nagyobb méretű álló koszorú és a ravatal központi helyére kerül. A közeli hozzátartozók álló vagy fekvő koszorúi általában kisebbek a főkoszorúnál, míg a távolabbi rokonok, ismerősök általában kisebb fekvő koszorúval, sírcsokorral, virágcsokorral vagy egy szál virággal érkeznek a búcsúztatóra.

Ha a végső nyughely temetői urnafal (kolumbárium), érdemes kisebb koszorút készíttetni, vagy inkább sírcsokrot vagy virágcsokrot rendelni, mert az urnafalnál nincs annyi hely a koszorúk elhelyezésére, mint egy hagyományos sírhely esetén. Ha az urnát altemplomban helyezik el, vagy szórásos temetésre kerül sor, akkor pedig egy szál virág is elegendő lehet.

Milyen virágból ?

A virágválasztás tartósság szempontjából lehet fontos. Például forró, nyári időszakban érdemes a koszorút, csokrot tartósabb virágból, vagy selyemvirágból készíttetni. Tartósabb virágok például a szegfű, krizantém, rózsa, kardvirág, míg kényesebb, melegre érzékenyebbek a gerbera, liliom.

Mi legyen a szalag felirata ?

A koszorúkra a szalagot annak közepénél kötjük fel, így a szalag írható felülete két részre tagolódik. Az első részre a búcsúzószöveget, a masni után pedig a búcsúzó(k) személyét szokták írni. Katalógusunkban a fotókon általában fehér szalag szerepel, ami kérésére - ugyanabban az árban - helyettesíthető bordó, arany, zöld vagy fekete színű szalaggal is.

Példák szalagfeliratokra:
  • Fájó szívvel búcsúzik öcséd József és családja
  • Mély fájdalommal búcsúzik Édesapád
  • Megtört szívvel búcsúzik Édesanyád
  • Soha nem feledve búcsúzik Kovács József
  • Soha nem múló szeretettel búcsúzik testvéred József
  • Búcsúzik szomszédod József
  • Utolsó üdvözlettel Munkatársaid
  • Emléked megőrizzük Barátaid

cite A virág eleven színével az életet hirdeti. Mikor a sírra helyezzük, szinte odakiáltjuk a halálnak: "Nem hiszünk neked, halál, nem tudsz te igazán pusztítani! Jézusnak hiszünk, aki a negyednapos halott sírjánál is az életről beszélt."